Mindeord for Michael Varming

Af seniorforsker Hedvig Vestergaard, Statens Byggeforskningsinstitut, SBi

Mindeord i anledning af arkitekt og forsker Michael Varmings død den 8. januar 2008. Michael blev 68 år. Med Michael Varmings død har dansk byplanlægning mistet en stor personlighed. Michael var i en inspirerende arkitekt, en vidende byplanlægger og han har på enestående vis bidraget til forbedring af det byggede miljø: fra trygge byområder til smukke veje.
   
Michael var i en menneskealder forsker og skattet kollega på Statens Byggeforskningsinstitut, hvor han særligt deltog i forskningsprojekter om udvikling af boligbyggeriet. Michael brændte for det byggede miljø og for arkitektonisk kvalitet og havde et omfattende kendskab til praksis, som han med stort engagement delte med sine forskerkolleger. Han var ofte guiden og stifinderen inden forskningsprojekterne blev formuleret. Det gjaldt særligt satsninger omkring udvikling af tæt-lav boligbyggeri og forbedringsinitiativer i de store boligplaner fra 60'erne og 70'erne. 

Michael var en dygtig kommunikator, der med stor varme, kreativitet og originalitet kunne inspirere og motivere os til at se nye sammenhænge og arbejde for at bidrage til et bedre by- og bomiljø i Danmark. Han hentede ofte sine ideer og inspiration ude i verden. Den sidste hilsen fra Michael til os på SBi var julekortet 2007: en opmåling af et 140 år gammelt modulprojekteret hus i Kyoto, som er et eksempel på en kilde til det formsprog, som har inspireret nyere dansk arkitektur.

Michael havde en særlig kærlighed for sin egen by, København. Han brændte for at bevare og sikre skønheden, menneskeligheden og ånden i København.  Han savnede sporvognene og var stærkt kritisk over for nye højhuse i København. Michael var engageret – både i detaljen og i store sager.

Æret være Michaels minde og engagement

Sidst opdateret 15. januar 2008